+995 55 55 910 47
მობრძანდით: თბილისი, ათონელის 29
ორშ-ხუთ, კვ 10:0 -00:00 / პარ-შაბ 10:00 - 1:00

ქათმის საცივი - ნაბიჯ-ნაბიჯ რეცეპტი ფოტოებით

სალომე ძანძავა
სალომე ძანძავა
21.06.2024

ქათმის საცივი ტრადიციული ქართული კერძია, რომელიც თხილზე დაფუძნებული ცივი სოუსია ქათმის ნაჭრებთან ერთად. კერძს აქვს მდიდარი არომატი და გემო, სანელებლებისა და მწვანილის გამოყენების წყალობით. ეს კერძი, როგორც წესი, მზადდება განსაკუთრებული დღესასწაულებისთვის, რათა ხაზი გაუსვას მათ მნიშვნელობას.

ინგრედიენტები

ქათმის საცივის მოსამზადებლად დაგჭირდებათ შემდეგი ინგრედიენტები:

  • კერძის საფუძველია ქათამი (1,5-2 კგ). შეიძლება შეიცვალოს ინდაურით ან იხვით.
  • ნიგოზი (400 გრ) სოუსის მთავარი კომპონენტია. შეგიძლიათ ჩაანაცვლოთ ნუშით, მაგრამ გემო განსხვავებული იქნება.
  • ხახვი (2-3 ცალი) - სოუსს სიტკბოსა და არომატს მატებს.
  • ნიორი (5-6 კბილი) – პიკანტურობისთვის.
  • ქინძი (1 კონა) - ახალი მწვანილი არომატისთვის.
  • ხმელი-სუნელი (1 ჩაის კოვზი) – ქართული სანელებლების ნარევი, შეიძლება შეიცვალოს გამხმარი მწვანილის ნარევით, როგორიცაა რეჰანი, ქინძი და მარიორანი.
  • უცხო-სუნელი (1 ჩაის კოვზი) – ხმელი ცისფერი ფენგრის ფოთოლი, შეიძლება შეიცვალოს დაფქულით.
  • ქინძი (1 ჩაის კოვზი) – დაფქული ქინძის თესლი.
  • ზაფრანა (მუჭა) – ფერისა და არომატისთვის, შეიძლება შეიცვალოს კურკუმათი.
  • დარიჩინი (1 ჯოხი) - არომატის სიღრმისათვის შეიძლება შეიცვალოს დაფქული დარიჩინით.
  • მიხაკი (2-3 კვირტი) – არომატისთვის.
  • მარილი და შავი პილპილი (გემოვნებით).
  • ძმარი ან ლიმონის წვენი (1-2 სუფრის კოვზი) - მსუბუქი მჟავიანობისთვის.
  • ქათმის ბულიონი (1-1,5ლ) – გამოიყენება სოუსის მოსამზადებლად.

თუ ზოგიერთი ინგრედიენტი მიუწვდომელია, მაშინ ქართულ საცივის რეცეპტში შეგიძლიათ სცადოთ შემცვლელები, რათა შეინარჩუნოთ ძირითადი არომატული ნოტები. მაგალითად, ნიგვზის ნაცვლად ნუში და ხმელი სუნელის ნაცვლად ხმელი მწვანილის ნარევი. საცივი გემრიელი და არომატული რომ გახდეს, მნიშვნელოვანია სანელებლებისა და არომატების ბალანსის დაცვა. სურვილის შემთხვევაში შეგიძლიათ ეწვიოთ ქართულ რესტორანს, სადაც მოგართმევენ ტრადიციულ და შესანიშნავად მომზადებულ საცივს.

როგორ მოვამზადოთ საცივი ქათმით

თქვენს საყურადღებოდ - კლასიკური ქათმის საცივის რეცეპტი.

ქათმის მომზადება

ქათმის საცივის კლასიკური რეცეპტი

  • ქათამი (მთლიანად ან ნაჭრებად დაჭრილი) მოათავსეთ ქვაბში, აავსეთ წყლით და მიიყვანეთ ადუღებამდე.
  • მოხარშეთ ქათამი სრულ მომზადებამდე, პერიოდულად ამოაცალეთ ქაფი. დასჭირდება დაახლოებით 1-1,5 საათი.
  • მზა ქათამი ამოიღეთ ბულიონიდან და გააცივეთ. შეინახეთ ბულიონი.

თხილის სოუსის მომზადება.

საცივის რეცეპტი ქართული

  • ნიგოზი დაფქვით ბლენდერში ან ყავის საფქვავში.
  • ხახვი წვრილად დაჭერით და შეწვით კარაქში, სანამ არ გახდება ოქროსფერი.
  • დაჭერით ნიორი და ქინძი.
  • დიდ თასში აურიეთ დაფქული თხილი, შემწვარი ხახვი, ნიორი, ქინძი, ხმელი-სუნელი, უცხო-სუნელი, ქინძი, ზაფრანა, მიხაკი და დარიჩინი. აურიეთ კარგად.

სოუსის მომზადება.

  • თხილის ნარევს ნელ-ნელა დაუმატეთ თბილი ქათმის ბულიონი, განუწყვეტლივ ურიეთ, სანამ სქელი არაჟნის კონსისტენციას არ მიიღებთ.
  • მიღებული მასა ჩაასხით დიდ ქვაბში, მიიყვანეთ ადუღებამდე და მოხარშეთ დაბალ ცეცხლზე 15-20 წუთის განმავლობაში, აარიდეთ გადადუღებას.

კერძის აწყობა.

საცივი ქათმით

  • გაციებული ქათამი დაჭერით პორციებად და მოათავსეთ სოუსიან ქვაბში.
  • ადუღეთ დაბალ ცეცხლზე კიდევ 15-20 წუთი, რომ ქათამმა შეიწოვოს სოუსის არომატი.
  • ბოლოს დაუმატეთ ძმარი ან ლიმონის წვენი გემოვნებით, მარილი და შავი პილპილი. კარგად აურიეთ.

მირთმევა.

  • გააგრილეთ საცივი ოთახის ტემპერატურაზე, შემდეგ შედგით მაცივარში მინიმუმ 4 საათით, სასურველია მთელი ღამით.
  • ახალი მწვანილით მორთული საცივი მიირთვით ცივად.

ახლა თქვენი ქათმის საცივი მზად არის! Გემრიელად მიირთვით!

მსგავსი სტატიები

აქტუალური თემები ქართული ინსტიტუტებისა და მუსიკის შესახებ.

ქათმის საცივი - ნაბიჯ-ნაბიჯ რეცეპტი ფოტოებით
ქათმის საცივი - ნაბიჯ-ნაბიჯ რეცეპტი ფოტოებით
21.06.2024
ქათმის საცივი ტრადიციული ქართული კერძია, რომელიც თხილზე…
ხარჩო - ნაბიჯ-ნაბიჯ რეცეპტი ფოტოებით
ხარჩო - ნაბიჯ-ნაბიჯ რეცეპტი ფოტოებით
21.06.2024
ხარჩო ტრადიციული ქართული წვნიანია, რომელიც ჩვეულებრივ საქონლის…
აჭარული ხაჭაპური - ნაბიჯ-ნაბიჯ რეცეპტი ფოტოებით
აჭარული ხაჭაპური - ნაბიჯ-ნაბიჯ რეცეპტი ფოტოებით
20.06.2024
აჭარული ხაჭაპური ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული…
საქართველოს ყავის ისტორია
საქართველოს ყავის ისტორია
20.06.2024
საქართველოში, ისევე როგორც ბევრ სხვა ქვეყანაში, ყავა პოპულარული…
ხაჭაპური: რა სახეობები არსებობს?
ხაჭაპური: რა სახეობები არსებობს?
13.05.2024
ხაჭაპური არის კერძი, რომელმაც სიყვარული მოიპოვა არა მარტო…
სანელებლების გზამკვლევი ქართულ სამზარეულოში
სანელებლების გზამკვლევი ქართულ სამზარეულოში
29.03.2024
ქართული სამზარეულო ჩვეულებრივ ინგრედიენტებს გარდაქმნის…
ქართული სამზარეულოს ისტორია
ქართული სამზარეულოს ისტორია
29.03.2024
ქართული სამზარეულო ამ ქვეყნის ღირსშესანიშნაობებს შორის…
ლობიო. დეტალური რეცეპტი
ლობიო. დეტალური რეცეპტი
29.03.2024
ამ თავში დეტალურად განვიხილავთ ლობიოს მომზადების წესს.…
animation