ხარჩო ტრადიციული ქართული წვნიანია, რომელიც ჩვეულებრივ საქონლის ხორცისგან მზადდება, ბრინჯითა და თხილით, პომიდვრის, სანელებლებისა და ტკბილი და მჟავე ტყემალის სოუსით. ქართული ხარჩო ცნობილია თავისი მდიდარი გემოთი, ისეთი არომატული სანელებლების გამოყენების წყალობით, როგორიცაა ხმელი-სუნელი და უცხო-სუნელი, ასევე ნიორი და მწვანილი. მაგრამ იმისათვის, რომ ყველაფერი სწორად მოამზადოთ, ასევე დაგჭირდებათ ხარჩოს დეტალური რეცეპტი.
ინგრედიენტები
ხარჩოს წვნიანის დასამზადებლად დაგჭირდებათ შემდეგი ინგრედიენტები:
- საქონლის ხორცი (500 გრ) ბულიონის მთავარი ხორცია. შეიძლება შეიცვალოს ქათმის ან ცხვრის ხორცით.
- ბრინჯი (100 გრ) - წვნიანს სისქეს მატებს. ნებისმიერი ჯიშის გამოყენება არის შესაძლებელი, მაგრამ გრძელმარცვლოვანი ბრინჯი საუკეთესო ვარიანტია.
- ხახვი (2 ცალი) - ბულიონზე არომატისა და გემოს დასამატებლად.
- სტაფილო (1 ცალი) – სიტკბოსა და ფერისთვის.
- ნიორი (3 კბილი) - პიკანტურობისთვის.
- ტომატის პასტა (2 სუფრის კოვზი) - წვნიანს აძლევს მდიდარ გემოს. შეიძლება შეიცვალოს წინასწარ გახეხილი ახალი პომიდვრით.
- ტყემალის სოუსი (2 სუფრის კოვზი) – ტრადიციული ქართული სოუსი, დამზადებული მჟავე ქლიავისგან. თუ არ გაქვთ, შეგიძლიათ გამოიყენოთ ბროწეულის ან ლიმონის წვენი.
- ნიგოზი (100 გრ) – გახეხილი, გემოვნების სიმდიდრისთვის.
- სანელებლები:
-
ხმელი-სუნელი (1 ჩაის კოვზი) ტრადიციული ქართული სანელებლების ნარევია.
-
უცხო-სუნელი (1 ჩაის კოვზი) – აძლევს განსაკუთრებულ გემოსა და არომატს.
-
დაფნის ფოთოლი (2 ცალი) – არომატისთვის.
-
მარილი და შავი პილპილი გემოვნებით.
-
-
მწვანილი (ქინძი, ოხრახუში) - არომატისთვის მიტანისას.
თუ ზოგიერთი ინგრედიენტი მიუწვდომელია, შეგიძლიათ სცადოთ მათი ჩანაცვლება უახლოესი ანალოგებით. მაგალითად, ხმელი-სუნელი შეიძლება შეიცვალოს გამხმარი მწვანილის ნარევით, როგორიცაა რეჰანი, ქინძი და მაიორამი, უცხო-სუნელი კი დაქუცმაცებული ფენგრიკის თესლით.
როგორ მოვამზადოთ ხარჩო?
ყველა ინგრედიენტი იყიდეთ? შესანიშნავია, შემდეგ დაგჭირდებათ დეტალური და ეტაპობრივი ხარჩოს სუპის რეცეპტი. თუ თავბრუ უკვე გეხვევათ, მაშინ შესანიშნავი და ავთენტური ხარჩო შეგიძლიათ იპოვოთ თბილისში ქართულ რესტორანში.
ნაბიჯი 1: ხორცის მომზადება
- დაჭერით ხორცი პატარა ნაჭრებად.
- ხორცი მოათავსეთ დიდ ქვაბში, დაუმატეთ დაფნის ფოთოლი და დაასხით 2,5 ლიტრი წყალი.
- მიიყვანეთ ადუღებამდე, გამოაცალეთ ქაფი და გააჩერეთ დაახლოებით 2 საათის განმავლობაში, სანამ ხორცი არ გახდება რბილი.
ნაბიჯი 2: ბოსტნეულისa და თხილის მომზადება
- ხახვი და ნიორი წვრილად დაჭერით.
- ხახვი შეწვით მცენარეულ ზეთში გამჭვირვალემდე.
- დაამატეთ დაჭრილი ნიორი და შეწვით კიდევ რამდენიმე წუთის განმავლობაში.
- გაფცქვენით პომიდორი, დაჭერით კუბიკებად და დაუმატეთ ხახვი და ნიორი.
- გააჩერეთ ნარევი საშუალო ცეცხლზე დაახლოებით 10 წუთის განმავლობაში.
- ნიგოზი დაფქვით ყავის საფქვავში ან ბლენდერში.
ნაბიჯი 3: ინგრედიენტების შერწყმა
- გაწურეთ ბულიონი, დააბრუნეთ ტაფაში და დაამატეთ მოხარშული ხორცი.
- ბულიონს დაუმატეთ ბრინჯი და ადუღეთ სანამ ბრინჯი არ მომზადდება (დაახლოებით 15 წუთი).
- დაუმატეთ ტომატის პასტა და ტყემალის სოუსი, კარგად აურიეთ.
- დაუმატეთ თხილი და სანელებლები: ხმელი სუნელი, ქინძი, წითელი წიწაკა.
- შემწვარი ბოსტნეული მოათავსეთ ბულიონში, აურიეთ და მოხარშეთ კიდევ 5-7 წუთი.
ნაბიჯი 4: საბოლოო ეტაპი
- დაუმატეთ წვრილად დაჭრილი მწვანილი (ქინძი და ოხრახუში).
- მოაყარეთ მარილი და შავი პილპილი გემოვნებით.
- წვნიანი მოხარშეთ კიდევ 10 წუთი და გადმოდგით ცეცხლიდან.
- სუფრასთან მიტანამდე წვნიანი გააჩერეთ სახურავის ქვეშ დაახლოებით 10 წუთის განმავლობაში.
ახლა თქვენი ქართული ხარჩოს წვნიანი მზადაა. Გემრიელად მიირთვით!