ამ თავში დეტალურად განვიხილავთ ლობიოს მომზადების წესს. ესაა ტრადიციული ქართული კერძი - ნოყიერი და გემრიელი. ლობიო არა მხოლოდ საოცრად გემრიელია, არამედ ძალიან სასარგებლოა, რადგან ეს მცენარე ადამიანის ორგანიზმისთვის საჭირო ცილისა და უჯრედისის მდიდარი წყაროა. ლობიოს ქართულად მომზადების დეტალური რეცეპტი დაგეხმარებათ ამ კერძის საშინაო პირობებში მომზადედებაში, მათაც კი, ვისაც აქამდე ქართული სამზარეულოს არცერთი კერძი არ გაუსინჯავს.
რომელი ინგრედიენტებია საჭირო?
კლასიკური ლობიოს მოსამზადებლად საუკეთესოა წითელი ლობიო, თუმცა არც სხვა ჯიშებია გამორიცხული. დაგვჭირდება ხახვი, ნიორი, ქინძი, ხმელი სუნელი, დაფნის ფოთოლი, ზოგიერთი მზარეული ლობიოში პომიდორს ამატებს - ეს კერძს მომჟავო გემოსა და მუქ წითელ ფერს სძენს. ცხარე წითელი წიწაკა თუ ბულგარული - ეს ვის როგორ ურჩევნია. მომზადებისას აუცილებელია მცენარეული ზეთი, მარილი და პილპილი გემოვნებით. ლობიოს მიირთმევენ გარნირად ან მთავარ კერძად, მას საოცრად უხდება ახალი თონის პური.
რა აღჭურვილობაა საჭირო?
მნიშვნელოვანია გქონდეთ სამზარეულოს სათანადო აღჭურვილობა. უპირველესად, მოხარშვისა და ჩაშუშვისთვის დაგჭირდებათ ქვაბი. თუ ქვაბი არ გაქვთ, შეგიძლიათ გამოიყენოთ ღრმა ტაფა სქელი ძირით. ლობიოს გასარეცხად ასევე საჭიროა საწური ან საცერი. ხახვისა და ნივრის დასაჭრელად დაგჭირდებათ ბასრი დანა და საჭრელი დაფა. თუ დანა და დაფა არ გაქვთ, შეგიძლიათ გამოიყენოთ სახეხი. მომზადების დროს ინგრედიენტების მოსარევად დაგჭირდებათ ხის კოვზი ან ნიჩაბი. თუ არ გაქვთ, ჩვეულებრივი სადილის კოვზი გამოიყენეთ.
როგორ მოვამზადოთ ლობიო
ლობიოს დალბობა. ლობიოს დასარბილებლად აუცილებელია მისი წყალში ღამით დატოვება.
ხარშვა. შემდეგი ნაბიჯია ლობიოს ხარშვა მომზადებამდე. ამას დაახლოებით 1-2 საათი დასჭირდება.
ძირითადი ნაწილი. ტაფაში ოქროსფერამდე მოვშუშოთ დაჭრილი ხახვი. დავამატოთ დაჭრილი ნიორი და ისიც ოდნავ მოვშუშოთ.
სანელებლები და პომიდორი. ხახვსა და ნიორს დაუმატეთ ქინძი და ხმელი სუნელი. შემდეგ დაამატეთ პომიდორი ან ტომატის პასტა - გემოსა და ფერისთვის.
ლობიოს დამატება. გადმოიღეთ მოხარშული ლობიო ტაფაში და კარგად მოურიეთ.
მოშუშვა. ყველაფერი ერთად მოშუშეთ დაბალ ცეცხლზე, ვიდრე მთლიანი მასა სანელებლების არომატით არ გაჯერდება.
Დასრულება. ბოლოს დაამატეთ ოხრახუში და მოურიეთ.
მიირთვით გარნირად ან ძირითად კერძად. ეს გემრიელი, ნოყიერი საჭმელი გამოდგება როგორც ყოველდღიური, ასევე სადღესასწაულო სუფრისთვის. თუ არ ხართ დარწმუნებული თქვენს კულინარიულ უნარებში ან გსურთ გასინჯოთ ნამდვილი ქართული ლობიო, შეგვიძლია ეწვიოთ ქართული სამზარეულოს რესტორანს, სადაც პროფესიონალები მოგიმზადებენ ამ კერძს ისე, როგორც ეს მის სამშობლოშია მიღებული.
ისტორიიდან
ინფორმაცია ლობიოს კერძის წარმოშობის ზუსტი დროისა და ადგილის შესახებ, ისევე როგორც მისი გამომგონებლის თაობაზე ისტორიულ წყაროებში დაფიქსირებული არ არის, ეს ეხება მრავალ სხვა ტრადიციულ კერძს. ის ხანგრძლივი კულინარიული და კულტურული განვითარების შედეგია. მისი წარმოშობა უძველესი დროიდან მოდის. საქართველოში ლობიო გავრცელებული და პოპულარული ოდითგანვე იყო და მისი მომზადების მეთოდების დახვეწაც თანდათან მოხდა.
დროთა განმავლობაში რეცეპტი მდიდრდებოდა სხვადასხვა ადგილობრივი სანელებლებით და ინგრედიენტებით. რეცეპტის სიმარტივის წყალობით, ლობიო გახდა პოპულარული საკვები, რომელიც გვხვდება სხვადასხვა ვარიაციებში მთელი საქართველოს მასშტაბით, ლობიო ქვეყნის სხვადასხვა რეგიონის ტრადიციებსა და გემოვნებასაც ასახავს.
ზოგადად ლობიო საკმაოდ ადვილი მოსამზადებელია. ყველა ჩამოთვლილი ინგრედიენტი, აუცილებელი ხელსაწყოები, სანელებლები - ყოველივე აბსოლუტურად ხელმისაწვდომია, საკუთრივ მომზადების პროცესიც არაა რთული, მაგრამ ყველა ქართული ადათისა და წესის დაცვა, ყველა ტრადიციის დაცვა საკმაოდ რთულია, არადა ჭეშმარიტი გემო მხოლოდ ამ შემთხვევაში მიიღწევა.