+995 55 55 910 47
მობრძანდით: თბილისი, ათონელის 29
ორშ - ხუთ, კვ 10:00 - 00:00 / პარ - შაბ 10:00 - 01:00

ლობიო. დეტალური რეცეპტი

ანასტასია ხატიაშვილი
ანასტასია ხატიაშვილი
29.03.2024

ამ თავში დეტალურად განვიხილავთ ლობიოს მომზადების წესს. ესაა ტრადიციული ქართული კერძი -  ნოყიერი და გემრიელი.  ლობიო არა მხოლოდ საოცრად გემრიელია, არამედ ძალიან სასარგებლოა, რადგან ეს მცენარე ადამიანის ორგანიზმისთვის საჭირო ცილისა და უჯრედისის მდიდარი წყაროა.  ლობიოს ქართულად მომზადების დეტალური რეცეპტი დაგეხმარებათ ამ კერძის საშინაო პირობებში მომზადედებაში, მათაც კი, ვისაც აქამდე ქართული სამზარეულოს არცერთი კერძი არ გაუსინჯავს.

რომელი ინგრედიენტებია საჭირო?

კლასიკური ლობიოს მოსამზადებლად საუკეთესოა წითელი ლობიო, თუმცა არც სხვა ჯიშებია გამორიცხული. დაგვჭირდება ხახვი, ნიორი, ქინძი, ხმელი სუნელი, დაფნის ფოთოლი, ზოგიერთი მზარეული ლობიოში პომიდორს ამატებს - ეს კერძს მომჟავო გემოსა და მუქ წითელ ფერს სძენს. ცხარე წითელი წიწაკა თუ ბულგარული - ეს ვის როგორ ურჩევნია. მომზადებისას აუცილებელია მცენარეული ზეთი, მარილი და პილპილი გემოვნებით. ლობიოს მიირთმევენ გარნირად ან მთავარ კერძად, მას საოცრად უხდება ახალი თონის პური.

რომელი ინგრედიენტებია საჭირო?

რა აღჭურვილობაა საჭირო?

მნიშვნელოვანია გქონდეთ სამზარეულოს სათანადო აღჭურვილობა. უპირველესად, მოხარშვისა და ჩაშუშვისთვის დაგჭირდებათ ქვაბი. თუ ქვაბი არ გაქვთ, შეგიძლიათ გამოიყენოთ ღრმა ტაფა სქელი ძირით. ლობიოს გასარეცხად ასევე საჭიროა საწური ან საცერი. ხახვისა და ნივრის დასაჭრელად დაგჭირდებათ ბასრი დანა და საჭრელი დაფა. თუ დანა და დაფა არ გაქვთ, შეგიძლიათ გამოიყენოთ სახეხი. მომზადების დროს ინგრედიენტების მოსარევად დაგჭირდებათ ხის კოვზი ან ნიჩაბი. თუ არ გაქვთ, ჩვეულებრივი სადილის კოვზი გამოიყენეთ.

როგორ მოვამზადოთ ლობიო

ლობიოს დალბობა. ლობიოს დასარბილებლად აუცილებელია მისი წყალში ღამით დატოვება.

ხარშვა. შემდეგი ნაბიჯია ლობიოს ხარშვა მომზადებამდე. ამას დაახლოებით 1-2 საათი დასჭირდება.

ძირითადი ნაწილი. ტაფაში ოქროსფერამდე მოვშუშოთ დაჭრილი ხახვი. დავამატოთ დაჭრილი ნიორი და ისიც ოდნავ მოვშუშოთ.

სანელებლები და პომიდორი. ხახვსა და ნიორს დაუმატეთ ქინძი და ხმელი სუნელი. შემდეგ დაამატეთ პომიდორი ან ტომატის პასტა - გემოსა და ფერისთვის.

ლობიოს დამატება. გადმოიღეთ მოხარშული ლობიო ტაფაში და კარგად მოურიეთ.

მოშუშვა. ყველაფერი ერთად მოშუშეთ დაბალ ცეცხლზე, ვიდრე მთლიანი მასა სანელებლების არომატით არ გაჯერდება.

Დასრულება. ბოლოს დაამატეთ ოხრახუში და მოურიეთ.

მიირთვით გარნირად ან ძირითად კერძად. ეს გემრიელი, ნოყიერი საჭმელი გამოდგება როგორც ყოველდღიური, ასევე სადღესასწაულო სუფრისთვის. თუ არ ხართ დარწმუნებული თქვენს კულინარიულ უნარებში ან გსურთ გასინჯოთ ნამდვილი ქართული ლობიო, შეგვიძლია ეწვიოთ ქართული სამზარეულოს რესტორანს, სადაც პროფესიონალები მოგიმზადებენ ამ კერძს ისე, როგორც ეს მის სამშობლოშია მიღებული.

როგორ მოვამზადოთ ლობიო

ისტორიიდან

ინფორმაცია ლობიოს კერძის წარმოშობის ზუსტი დროისა და ადგილის შესახებ, ისევე როგორც მისი გამომგონებლის თაობაზე ისტორიულ წყაროებში დაფიქსირებული არ არის, ეს ეხება მრავალ სხვა ტრადიციულ კერძს. ის ხანგრძლივი კულინარიული და კულტურული განვითარების შედეგია. მისი წარმოშობა უძველესი დროიდან მოდის. საქართველოში ლობიო გავრცელებული და პოპულარული ოდითგანვე იყო და მისი მომზადების მეთოდების დახვეწაც თანდათან მოხდა.

დროთა განმავლობაში რეცეპტი მდიდრდებოდა სხვადასხვა ადგილობრივი სანელებლებით და ინგრედიენტებით. რეცეპტის სიმარტივის წყალობით, ლობიო გახდა პოპულარული საკვები, რომელიც გვხვდება სხვადასხვა ვარიაციებში მთელი საქართველოს მასშტაბით, ლობიო ქვეყნის სხვადასხვა რეგიონის ტრადიციებსა და გემოვნებასაც ასახავს.

ზოგადად ლობიო საკმაოდ ადვილი მოსამზადებელია. ყველა ჩამოთვლილი ინგრედიენტი, აუცილებელი ხელსაწყოები, სანელებლები - ყოველივე აბსოლუტურად ხელმისაწვდომია, საკუთრივ მომზადების პროცესიც არაა რთული, მაგრამ ყველა ქართული ადათისა და წესის დაცვა, ყველა ტრადიციის დაცვა საკმაოდ რთულია, არადა ჭეშმარიტი გემო მხოლოდ ამ შემთხვევაში მიიღწევა.

მსგავსი სტატიები

აქტუალური თემები ქართული ინსტიტუტებისა და მუსიკის შესახებ.

როგორ ვარჩევთ პროდუქტებს RadioCafe-ში
როგორ ვარჩევთ პროდუქტებს RadioCafe-ში
26.07.2024
ამ სტატიაში მოგიყვებით, თუ როგორ ვარჩევთ პროდუქტებს ჩვენი…
გამაგრილებელი სასმელები თბილისურ სიცხეში
გამაგრილებელი სასმელები თბილისურ სიცხეში
26.07.2024
თბილისი ცნობილია ზაფხულის ცხელი დღეებით და ასეთ დროს განსაკუთრებით…
ქართული სამზარეულოს გავლენა ჯანმრთელობაზე - ვამსხვრევთ მითებს
ქართული სამზარეულოს გავლენა ჯანმრთელობაზე - ვამსხვრევთ მითებს
25.07.2024
ქართული სამზარეულო მრავალი სტერეოტიპის საგანია, რაც ხშირად…
საუკეთესო ქართული საუზმეები
საუკეთესო ქართული საუზმეები
25.07.2024
ამ სტატიაში განვიხილავთ საუკეთესო ქართულ საუზმეებს. საუზმე…
ქართული წვნიანები და მათი თავისებურებები
ქართული წვნიანები და მათი თავისებურებები
25.07.2024
ბევრს მიაჩნია, რომ ქართული წვნიანები ყოველთვის ძალიან ცხიმიანი…
ქათმის საცივი - ნაბიჯ-ნაბიჯ რეცეპტი ფოტოებით
ქათმის საცივი - ნაბიჯ-ნაბიჯ რეცეპტი ფოტოებით
21.06.2024
ქათმის საცივი ტრადიციული ქართული კერძია, რომელიც თხილზე…
ხარჩო - ნაბიჯ-ნაბიჯ რეცეპტი ფოტოებით
ხარჩო - ნაბიჯ-ნაბიჯ რეცეპტი ფოტოებით
21.06.2024
ხარჩო ტრადიციული ქართული წვნიანია, რომელიც ჩვეულებრივ საქონლის…
აჭარული ხაჭაპური - ნაბიჯ-ნაბიჯ რეცეპტი ფოტოებით
აჭარული ხაჭაპური - ნაბიჯ-ნაბიჯ რეცეპტი ფოტოებით
20.06.2024
აჭარული ხაჭაპური ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული…
animation