+995 55 55 910 47
მობრძანდით: თბილისი, ათონელის 29
ორშ-ხუთ, კვ 11:0 -00:00 / პარ-შაბ 11:00 - 1:00

კოქტეილი „ნეგრონი“: ისტორია და რეცეპტები

სალომე ძანძავა
სალომე ძანძავა
13.05.2024

„ნეგრონი“-ს კოქტეილი არის კლასიკური სასმელი მდიდარი ისტორიით, რომლითაც ტკბებიან მთელ მსოფლიოში. იგი ცნობილია მწარე, ტკბილი და ძლიერი არომატების უნიკალური კომბინაციით, რაც მას მრავალი ბარისა და რესტორნის ფავორიტად აქცევს. არ არის აუცილებელი იყოთ დახვეწილი მცოდნე ან ბარმენი, რომ მიირთვათ ეს კოქტეილი, მაგრამ რეცეპტი სინამდვილეში საკმაოდ მარტივია და მისი მომზადება შეგიძლიათ სახლშიც კი. ამავდროულად, თქვენ არ გჭირდებათ ტრადიციული რეცეპტის მიხედვით მომზადება, თუ რაიმე უჩვეულოს ეძებთ, ანუ არის სხვადასხვა ვარიაციები ახალი გემოვნებით. ამაზე ცოტა უფრო დეტალურად ვისაუბროთ.

ნეგრონის კოქტეილის ისტორია

ნეგრონის კოქტეილი წარმოიშვა იტალიაში და აქვს მომხიბლავი ისტორია, რომელიც თარიღდება მე-20 საუკუნის დასაწყისიდან. ერთ-ერთი ვერსიით, კოქტეილი 1919 წელს ფლორენციაში შეიქმნა. გრაფმა კამილო ნეგრონმა ბარმენს სთხოვა გაეუმჯობესებინა მისი საყვარელი Americano სოდის ჯინით ჩანაცვლებით, რამაც გამოიწვია „ნეგრონის“ დაბადება. კამილო ნეგრონი ცნობილი იყო მოგზაურობის სიყვარულით და ძლიერი სასმელებით, რაც აისახა ახალ კოქტეილში, რომელმაც მისი სახელი მიიღო.

დროთა განმავლობაში ნეგრონი გახდა იტალიური აპერიტივის სიმბოლო და მნიშვნელოვანი ადგილი უჭირავს სასმელის კულტურაში მთელ მსოფლიოში. მისი პოპულარობა აგრძელებს ზრდას, სხვადასხვა ვარიაციებისა და კულტურული ღონისძიებების წყალობით, როგორიცაა Campari-სა და ჟურნალ Imbibe-ს მიერ ორგანიზებული „ნეგრონის კვირეული“, რომელიც ეხმარება საქველმოქმედო ფონდების შეგროვონ თანხა.

ნეგრონის შემადგენლობა

„ნეგრონის“ კოქტეილი არის კლასიკური იტალიური აპერიტივი და შედგება სამი ძირითადი ინგრედიენტისგან, რომლებიც შერეულია თანაბარ ნაწილად: ჯინი, წითელი ვერმუტი და კამპარი მწარე ლიქიორი. ეს ინგრედიენტები ქმნიან ტკბილ, მწარე და არომატულ გემოს უნიკალურ კომბინაციას, რაც „ნეგრონს“ პოპულარულ არჩევნად ხდის კოქტეილის მოყვარულებს შორის. „ნეგრონი“ ცნობილია თავისი ბალანსითა და გემოს სიღრმით, რაც მას იდეალურ არჩევანს ხდის აპერიტივისთვის ლანჩზე ან სადილამდე.

ზოგჯერ „ნეგრონს“ ემატება სხვადასხვა არომატიზატორები, როგორიცაა ახალი მწვანილი ან სანელებლები, გემოს გასაუმჯობესებლად. მაგალითად, როზმარინს ან ქონდარს შეუძლია საინტერესო ნოტები შესძინოს კოქტეილის გემოს.  პროფილს. კიდევ ერთი პოპულარული დამატებაა ფორთოხლის ან ლიმონის ბიტერი, რომელიც აძლიერებს სასმელის ციტრუსოვან არომატს.

კოქტეილის რეცეპტები

ნეგრონს, გარდა კლასიკური რეცეპტისა, აქვს სხვადასხვა ვარიაციები, რომლებიც ასევე სარგებლობენ გარკვეული პოპულარობით. როგორც პრინციპში ნებისმიერი კოქტეილისთვის, თქვენ არ გჭირდებათ მკაცრი რეცეპტის დაცვა - შეგიძლიათ შეცვალოთ ინგრედიენტები, როგორც გსურთ. გინდა ცოტა სიმწარე? ან კოქტეილი იყოს უფრო ტკბილი? მაშინ დაამატეთ ცხარე სოუსი ან ტკბილი სიროპი! არავინ დაგსჯით ამის გამო. მოდით ვისაუბროთ სხვადასხვა რეცეპტებზე. ამ კოქტეილის გემოთი სრულად რომ დატკბეთ, რეკომენდებულია კარგი და სანდო რესტორნის პოვნა, რომელიც ემსახურება ქართულ სამზარეულოს.

კლასიკური „ნეგრონის“ რეცეპტი

კლასიკური „ნეგრონის“ რეცეპტი

კლასიკური „ნეგრონის“ კოქტეილის მოსამზადებლად დაგჭირდებათ მხოლოდ რამდენიმე მარტივი ინგრედიენტი და მარტივ ინსტრუქციაზე გაყოლა: 

ინგრედიენტები:

  • 30 მლ ჯინი.
  • 30 მლ კამპარი.
  • 30 მლ ტკბილი ვერმუტი.
  • ფორთოხლის კანი დეკორაციისთვის.

მომზადება:

  1. დაიწყეთ იმით, რომ ყინულიან ჭიქაში დაამატოთ ჯინი, კამპარი და ტკბილი ვერმუტი. 
  2. საფუძვლიანად აურიეთ ნარევი გაციებამდე, ამას დაახლოებით 30 წამი დასჭირდება. მოერიდეთ შერყევას, რათა თავიდან აიცილოთ სასმელის განზავება.
  3. გადაწურეთ კოქტეილი ყინულით სავსე როქსის ჭიქაში.
  4. სასმელს მორთეთ ფორთოხლის ქერქით, ციტრუსის არომატისთვის.

„თეთრი ნეგრონი“

თეთრი ნეგრონი

„ნეგრონის“ კოქტეილის ერთ-ერთი პოპულარული ალტერნატიული რეცეპტია „თეთრი ნეგრონი“. ეს ვარიაცია იყენებს სხვადასხვა ინგრედიენტებს ახალ და ოდნავ განსხვავებულ გემოს მისაღწევად, კლასიკური ნეგრონის სტრუქტურის შენარჩუნებით.

ინგრედიენტები:

  • 30 მლ ჯინი
  • 30 მლ სუზე, ფრანგული მწარე ლიქიორი გენტიანას საფუძველზე
  • 30 მლ თეთრი ვერმუტი, მაგალითად Lillet Blanc

მომზადება:

  1. ყინულით სავსე ჭიქას დაუმატეთ ჯინი, სუზე და თეთრი ვერმუტი.
  2. ინგრედიენტები კარგად აურიეთ ბარის კოვზით დაახლოებით 30 წამის განმავლობაში, რათა კოქტეილი კარგად გაცივდეს.
  3. სასმელი გადაწურეთ წინასწარ გაცივებულ როქსის მაგვარ ჭიქაში.
  4. არომატისათვის კოქტეილი გააფორმეთ ლიმონის ან ფორთოხლის ცედრის ნაჭერით ან სპირალით.

„ნეგრონი სბალიატო“

ნეგრონი სბალიატო

„ნეგრონი სვაგლიატო“ არის კლასიკური ნეგრონის უნიკალური ვარიაცია, რომელიც ჯინის ნაცვლად ცქრიალა ღვინოს იყენებს, რაც სასმელს უფრო მსუბუქს და გამაგრილებელს ხდის. იტალიურიდან თარგმნილი, "Sbagliato" ნიშნავს "არასწორს". აი როგორ მოვამზადოთ იგი:

ინგრედიენტები:

  • 30 მლ კამპარი.
  • 30 მლ ტკბილი ვერმუტი.
  • 30 მლ ცქრიალა ღვინო (პროსეკო ან სხვა თეთრი ცქრიალა ღვინო).
  • ფორთოხლის ცედრა ან ნაჭერი დეკორაციისთვის.

მომზადება:

  1. ყინულით სავსე როქსის ჭიქაში დაამატეთ კამპარი და ტკბილი ვერმუტი.
  2. საფუძვლიანად აურიეთ და ნარევს დაუმატეთ ცქრიალა ღვინო.
  3. ნაზად აურიეთ სასმელი, რომ რომ შეინარჩუნოთ ღვინოს ბუშტების გამოყოფა (პროცესი, რომლის დროსაც ღვინო ათავისუფლებს დუღილის დროს წარმოქმნილ გაზის ბუშტებს, რაც ჩვეულებრივი სოდას მსგავსი ეფექტია).
  4. გააფორმეთ სასმელი ფორთოხლის ცედრით ან ნაჭრით არომატული ნოტის დასამატებლად.

Amaroni

Amaroni

კოქტეილი “Amaroni” კლასიკური ნეგრონის საინტერესო ვარიაციაა, სადაც ზოგიერთი ინგრედიენტი იცვლება ახალი გემოს მისაცემად. გთავაზობთ ამარონის მომზადების მარტივ რეცეპტს:

ინგრედიენტები:

  • 30 მლ ამარო (იტალიური მწარე ლიქიორი).
  • 30 მლ ტკბილი ვერმუტი.
  • 30 მლ ჯინი.
  • ფორთოხლის ნაჭერი ან ფორთოხლის ცედრა დეკორაციისთვის.

მომზადება:

  1. ყინულით სავსე როქსის ჭიქას დაუმატეთ ამარო, ტკბილი ვერმუტი და ჯინი.
  2. ნარევი კარგად მოურიეთ ბარის კოვზით, სანამ სასმელი არ გაცივდება.
  3. გაწურეთ კოქტეილი გაცივებულ მისართმევ ჭიქაში.
  4. გააფორმეთ სასმელი ფორთოხლის ნაჭრით ან ფორთოხლის ცედრით, რომ არომატული ნოტი შემატოთ.

გაყინული „ნეგრონი“

გაყინული „ნეგრონი“

„Frozen Negroni“-ის კოქტეილი კლასიკური Negroni-ის გაყინული ვერსიაა, იდეალურია ზაფხულის ცხელ დღეებში. აი, როგორ გააკეთოთ ეს გამაგრილებელი სასმელი:

ინგრედიენტები:

  • 30 მლ ჯინი
  • 30 მლ კამპარი
  • 30 მლ ტკბილი ვერმუტი
  • დაამატეთ იმდენი ყინული, რომ ნარევს მიეცეს სმუზის კონსისტენცია.
  • ფორთოხლის ცედრა ან ნაჭერი დეკორაციისთვის

მომზადება:

  1. ბლენდერში აურიეთ ჯინი, კამპარი და ტკბილი ვერმუტი.
  2. დაამატეთ იმდენი ყინული, სანამ ნარევი სქელი და ცივი არ გახდება.
  3. ათქვიფეთ სანამ არ გახდება გლუვი და სანამ კოქტეილი სქელ სმუზის არ დაემსგავსება.
  4. ჩაასხით ჭიქებში და თითოეულ სასმელს მორთეთ ფორთოხლის ნაჭრით ან ფორთოხლის ცედრით.

”მარწყვის ნეგრონი“

მარწყვის ნეგრონი

„მარწყვის ნეგრონი“-ის კოქტეილი არის კლასიკური „ნეგრონის“ კოქტეილის ხილის ვარიაცია. ის შეიცავს ჯინს, კამპარს, წითელ ვერმუტს, ფორთოხლის წვენს და სიმფლ სიროფს, რაც მას დამატებით სიტკბოს და ხილის ნოტებს სძენს. ყველა ინგრედიენტი, გარდა მარწყვის ერთი ნაჭერისა, აურიეთ ბლენდერში ყინულთან ერთად, სანამ არ გახდება ერთგვაროვანი, შემდეგ კი კოქტეილი ჩაასხით ჭიქაში და მორთეთ ფორთოხლის ნაჭრით და მარწყვით.

მსგავსი სტატიები

აქტუალური თემები ქართული ინსტიტუტებისა და მუსიკის შესახებ.

კოქტეილი „ნეგრონი“: ისტორია და რეცეპტები
კოქტეილი „ნეგრონი“: ისტორია და რეცეპტები
13.05.2024
„ნეგრონი“-ს კოქტეილი არის კლასიკური სასმელი მდიდარი ისტორიით,…
რა არის ჭაჭა?
რა არის ჭაჭა?
13.05.2024
ჭაჭა ტრადიციული ქართული ალკოჰოლური სასმელია, თავისი არსით…
animation