+995 55 55 910 47
მობრძანდით: თბილისი, ათონელის 29
ორშ-ხუთ, კვ 10:0 -00:00 / პარ-შაბ 10:00 - 1:00

კოქტეილი Aperol Spritz

სალომე ძანძავა
სალომე ძანძავა
21.06.2024

Aperol spritz პოპულარული იტალიური კოქტეილია, რომელიც აპეროლით, პროსეკოთი და გაზიანი წყლით მზადდება. სერვირდება ყინულის კუბებითა და ფორთოხლის ნაჭრით და ცნობილია თავისი გამაგრილებელი გემოთი. ამ კოქტეილს აქვს დამახასიათებელი ფორთოხლის არომატი და მცირე სიმწარე, რაც იდეალურს ხდის ზაფხულის საღამოებისთვის.

Aperol Spritz კოქტეილის ისტორია

Aperol Spritz კოქტეილის ისტორია მე-20 საუკუნის დასაწყისში იღებს სათავეს, როდესაც ძმებმა სილვიო და ლუიჯი ბარბიერებმა  აპეროლის აპერიტივი შექმნეს1919 წელს იტალიაში, პადუაში. სახელწოდება აპეროლი მომდინარეობს ფრანგული სიტყვიდან "apéro", რაც აპერიტივს ნიშნავს. თუმცა, თავად კოქტეილი Aperol Spritz ცოტა მოგვიანებით გაჩნდა და პოპულარობა 1950-იან წლებში მოიპოვა, როდესაც იტალიელებმა აპეროლის გაზიან წყალთან და პროსეკოსთან გაზავება დაიწყეს.

შპრიცის, როგორც კოქტეილის ისტორია 1800-იან წლებში იღებს სათავეს, ჩრდილოეთ იტალიის ვენეტოს რეგიონიდან, როდესაც იტალიის ტერიტორიებზე განლაგებულმა ავსტრიელმა ჯარისკაცებმა ადგილობრივი ღვინის წყლით გაზავება დაიწყეს, რათა ის ნაკლებად ძლიერი ყოფილიყო. სასმელების გაზავების ეს ჩვეულება დროთა განმავლობაში შეიცვალა და მალე წყლის ნაცვლად გაზიან სასმელებისა და აპეროლის მსგავსი აპერიტივების გამოყენება დაიწყეს.

დღეს Aperol Spritz ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული საზაფხულო კოქტეილია, რომელსაც მთელი მსოფლიოს ბარებსა და რესტორნებში მიირთმევენ. ამ კოქტეილს შეხვდებით როგორც კაფე-ბარების მენიუში, ასევე შეგიძლიათ ქართული სამზარეულოს რესტორანში.

ინგრედიენტების შერჩევა

იდეალური Aperol Spritz-ის კოქტეილის მოსამზადებლად მნიშვნელოვანია იცოდეთ Aperol Spritz-ის სწორი შემადგენლობის შერჩევა და გამოიყენოთ ხარისხიანი ინგრედიენტები. უპირველესად, აპეროლი იტალიური აპერიტივია დამახასიათებელი მწარე გემოთი და ნარინჯისფერი ფერით. კოქტეილს აქვს მწვანილისა და ციტრუსის გამოხატული ნოტები, რაც ამ კოქტეილის ბაზას წარმოადგენს. სასმელის მოსამზადებლად, მეორე მნიშვნელოვანი კომპონენტია Prosecco. ვინაიდან ტკბილი სახეობები გემოვნურ ბალანსზე მოქმედებს, გირჩევთ შედარებით მშრალი პროსეკოს შერჩევას. კარგი Prosecco-ს $12-დან $18$-მდე დიაპაზონში შეიძენთ და გამოყენებამდე, აუცილებელია მისი ჩაციება.

მესამე ინგრედიენტი არის გაზიანი წყალი. ის აჯერებს კოქტეილს ნახშირბადით, ანიჭებს აუცილებელ გაზიანობას და აბალანსებს აპეროლის სიტკბოს. ამას გარდა, არ დაგავიწყდეთ ყინულის დამატება, - ის არა მხოლოდ გამაგრილებელი ეფექტისთვის გამოიყენება, არამედ სწორი ტექსტურის და გემოს შესანარჩუნებლად. გასაფორმებლად ტრადიციულად, ფორთოხლის ნაჭერი გამოიყენება, რომელიც კოქტეილს მსუბუქ ციტრუსის ნოტებს ანიჭებს და მას მეტად მიმზიდველს ხდის ვიზუალურად.

აპეროლ შპრიცის რეცეპტები

კლასიკური Aperol Spritz

კლასიკური Aperol Spritz-ის რეცეპტის თანახმად, საჭიროა პროსეკოს, აპეროლისა და გაზიანი წყლის შეზავება პროპორციით 3/2/1. შეავსეთ ჭიქა ყინულით, ჩაასხით 3 წილი პროსეკო, შემდეგ დაამატეთ 2 წილი აპეროლი და დაასრულეთ 1 წილი გაზიანი წყლით. ნაზად მოურიეთ და გააფორმეთ ფორთოხლის ნაჭრით.

კოქტეილი Hugo Spritz

Hugo Spritz პოპულარული კოქტეილია, რომელიც ასევე იტალიაში წარმოიშვა. მის მოსამზადებლად საჭიროა 4 წილი პროსეკო, 1 წილი St. Germain (ანწლის ყვავილის ლიქიორი) და 1 წილი გაზიანი წყალი. შეავსეთ ჭიქა ყინულით, დაუმატეთ ინგრედიენტები და მორთეთ ლიმონის ნაჭრითა და პიტნით.

კოქტეილი Limoncello Spritz

Limoncello Spritz  ლიმონის ლიქიორის Limoncello-ს ბაზაზე მომზადებული კოქტეილის ვარიაციაა. ეს სასმელი 3 წილი პროსეკოს, 1 წილი ლიმონჩელოსა და 1 წილი გაზიანი წყლის შეზავებით მზადდება. შეავსეთ ჭიქა ყინულით და გასაფორმებლად გამოიყენეთ ლიმონის ნაჭერი და როზმარინი.

Sunset Spritz

Sunset Spritz -ი საკმაოდ უჩვეულო კომბინაციით მიიღება, კერძოდ კი Campari-სა და Lillet Blanc-ის შეზავებით. მის მოსამზადებლად საჭიროა 2 წილი პროსეკო, 1 წილი Campari, 1 წილი Lillet Blanc და 1 წილი გაზიანი წყალი. შეავსეთ ჭიქა ყინულით, დაუმატეთ ყველა ინგრედიენტი და გააფორმეთ ლიმონისა და ფორთოხლის ცედრით.

Aperol Spritz რადიოკაფეში

თბილისში, რადიოკაფეში დასაგემოვნებელი კოქტეილების სიას ქვემოთ გაეცნობით:

კლასიკური Aperol Spritz  - გამაგრილებელი კოქტეილი, რომელიც ხილის ნოტებს შეიცავს, დაჰკრავს ციტრუსისისთვის დამახასიათებელი მსუბუქი სიმწარე და ზომიერად გაზირებულია. აპეროლის ეს ვარიაცია წარმოადგენს აპეროლის, პროსეკოსა და გაზიანი წყლის კომბინაციას. ამ კოქტეილს როგორც წესი, ფორთოხლის ნაჭერთან ერთად მიირთმევენ, რომელიც მას განსაკუთრებულ გემოს ანიჭებს. ეს კოქტეილი იდეალური არჩევანია წელიწადის ნებისმიერ დროს.

კენკრის Aperol Spritz  - საავტორო Aperol Spritz -ის კოქტეილი. ეს ვარიაცია მზადდება თეთრი რომის, ცქრიალა ღვინისა და ხუთი კენკრის ნაზავით: მაყვალი, მარწყვი, ჟოლო, შავი და წითელი მოცხარი. ეს კოქტეილი გამოირჩევა კენკრის მდიდარი არომატითა და ნათელი ფერით, რაც მას იდეალურ არჩევანს ხდის მათთვის, ვისაც უყვარს ექსპერიმენტები და განსხვავებული გემოები.

Campari Spritz - აპეროლის კიდევ ერთი ვარიაცია, რომელიც Campari-ს მდიდარ და ამავდროულად მწარე ნოტებს აერთიანებს ცქრიალა ღვინოსთან და გაზიან წყალთან. ეს კოქტეილი იდეალური არჩევანია მათთვის, ვისაც მწარე და ინტენსიური არომატები მოსწონს. Campari Spritz-ს ტრადიციულად ფორთოხლის ნაჭრებით აფორმებენ, რაც თავის მხრივ, სასმელს დამატებით ტკბილ და ციტრუსის არომატებს ანიჭებს.
 

მსგავსი სტატიები

აქტუალური თემები ქართული ინსტიტუტებისა და მუსიკის შესახებ.

როგორ მოვამზადოთ ჯინ-ტონიკი
როგორ მოვამზადოთ ჯინ-ტონიკი
21.06.2024
ჯინ-ტონიკი არის პოპულარული კოქტეილი, რომელიც შედგება ჯინისა…
კოქტეილი Aperol Spritz
კოქტეილი Aperol Spritz
21.06.2024
Aperol spritz არის პოპულარული იტალიური კოქტეილი, რომელიც…
კოქტეილი „ნეგრონი“: ისტორია და რეცეპტები
კოქტეილი „ნეგრონი“: ისტორია და რეცეპტები
13.05.2024
„ნეგრონი“-ს კოქტეილი არის კლასიკური სასმელი მდიდარი ისტორიით,…
რა არის ჭაჭა?
რა არის ჭაჭა?
13.05.2024
ჭაჭა ტრადიციული ქართული ალკოჰოლური სასმელია, თავისი არსით…
animation